Savjeti za traženje posla

Traženje posla je posao sam po sebi. Budite fokusirani na poslove koje biste željeli raditi, organizovani kad su u pitanju oglasi na koje ste se prijavili, prilagođavi Vaš CV i motivaciono pismo svakom novom poslodavcu, istraživati dodatne mogućnosti, pratiti trendove na tržištu rada i učestvovati u dodatnim edukacijama kako biste stekli nove vještine i znanja. To zahtjeva Vaš puni angažman!
U potrazi za poslom važno je istražiti koje kvalifikacije i vještine poslodavac traži, ali isto tako je važno znati ih predstaviti.

Vještine aktivnog traženja posla podrazumijevaju:

  • Poznavati mjesta na kojima se oglašavaju slobodna radna mjesta
  • Prikupljati informacije o poslodavcima, osobinama radnih mjesta i vještinama koje se traže
  • Imati spreman CV
  • Kvalitetno se predstaviti na razgovoru za posao
  • Ukoliko Vam je potrebna dodatna podrška u traženju posla, u saradnji sa Vašim savjetodavcem tražite da se uključite u neku od radionica za traženje posla, kao što je Klub za traženje posla kako biste pod stručnim vodstvom stekli vještine tražanja posla.

 

KLJUČNI KORACI U POTRAZI ZA POSLOM

1. Prvi korak: Prvo što poslodavac sazna o Vama se nalazi u molbi. Molba je prilika da se istaknete kod poslodavaca kako bi on poželio da Vas upozna kroz razgovor za posao.
2. Drugi korak: Kvalitetan CV podrazumijeva da sadrži ključne informacije o Vama, Vašem znanju, vještinama i iskustvu koje posjedujete a koje je relevantno za radno mjesto ili poslodavaca kod kojeg želite raditi.
3. Treći korak: Pripremite se za razgovor sa poslodavcem tako što ćete pripremiti odgovore na tipična pitanja poslodavaca, ili tako što ćete istražiti što više informacija o poslodavcu, poduzeću u koje idete na razgovor.

Informacije o traženju posla posla dostupne su vam na stranicama javnih službi za zapošljavanje.

Radionice za traženje posla

Besplatne radionice za sticanje vještina traženja posla provode Klubovi za traženje posla pri javnim službama za zapošljavanje. Više informacija možete naći na www.yep.ba.

Opšti savjeti za traženje posla – šta svaki tražilac zaposlenja treba znati!

# U potrazi za zaposlenjem budite strpljivi i ne gubite samopouzdanje. Vjerovatno će biti potrebno određeno vrijeme da pronađete i dobijete posao, naročito ako tražite prvo zaposlenje. Postavite svoj CV on line, na web stranice službi za zapošljavanje i privatnih agencija. Koristite društvene mreže kao što je Facebook, često u komunikaciji sa prijateljima možete dobiti informaciju o otvorenim radnim mjestima.
 # Ukoliko navodite e-mail adresu u svom CV-u, budite ozbiljni – monkey1974©yahoo.com ili nešto slično ovako definisanoj adresi elektronske pošte može biti simpatično Vašim prijateljima, ali ¨ozbiljan¨ poslodavac će ovo shvatiti ¨neozbiljno¨ i vjerovatno neće kontaktirati…
 # Ako mislite da nemate šansi da se zaposlite zato što po prvi put tražite posao to i ne mora biti baš tako. Nekoliko je aduta koje možete istaći ako poslodavaca postavi pitanje zašto baš Vas da zaposli. Evo nekoliko prijedloga prednosti koje možete istaći i koje mogu biti argument koji će pomoći da poslodavac donese odluku u vašu korist; Brzo učim i poznajem nove tehnologije i mogu se prilagoditi većini zahtijeva kompanije, donosim savremeno i svježe znanje - ako ste tokom školovanja radili, volontirali obavezno to istaknite kao jednu od svojih prednosti.
 # Tokom intervjua mogu Vam biti postavljena pitanja koja za cilj imaju da izazovu reakciju prema kojoj će osoba koja Vas intervjuiše dobiti uvid u vaš karakter i način kako reagujete. Zato treba ostati staložen i miran te zauzeti diplomatski stav. Jedno od takvih pitanja je ¨Zašto bih baš Vas zaposlio?¨. Ovim pitanjem testira Vaše samopouzdanje i glavni razlozi zbog kojih biste Vi bili najbolji kandidat. Odgovor mora biti precizan i jasan pa se pripremite za ovakav upit.
# Nekoliko je grešaka koje kandidati prave prilikom prijave na oglas i koje mogu odbiti poslodavca, a neke od njih su; štamparske i gramatičke greške, neuredan CV, prijava bez popratnog pisma naročito ukoliko se ono zahtijeva uz prijavu. Treba pažljivo pročitati zahtjeve poslodavca navedene u oglasu i nastojati jasno i precizno odgovoriti na njih. To nekada može biti teško, ali je poželjno koristiti termine i riječi koji su korišteni i u oglasu.
#Nekoliko je opštih pravila za uspješno traženje posla, ali da biste započeli sa potragom morate znati gdje i kako tražiti. Slobodna radna mjesta nisu samo ona koja možete pronaći u novinama ili internetu. Većina njih, a prema nekim istraživanjima njih 80% neće nikada biti objavljeno. Pronađite zanimljiva preduzeća i uključite svoju mrežu prijatelja u potragu. Vjerovatno je da će neko od njih, naročito oni koju su zaposleni, u određenom trenutku znati za neko otvoreno radno mjesto te će Vas se sjetiti.
# Što je nekad bio 'opis posla' danas su 'postignuća' Osobine poput: 'ljubazan, odgovoran, timski igrač' još uvijek zauzimaju važno mjesto u CV, ali postignuća su ono što će vaš CV izdvojiti od ostalih. Zašto su postignuća bolja od opisa posla? Dok kod dva kandidata opis dosadašnjih poslova može biti vrlo sličan ili čak identičan, postignuća će uvijek biti različita. Stoga, navodite li postignuća, to vas neizbježno razlikuje od svih ostalih kandidata čak i u slučajevima kada imate slično radno iskustvo. Postignuća je moguće izraziti brojčano ili opisno, a u njih spada sve ono što ste napravili, (pojednostavljenje ili ubrzanje pojedinih procesa; povećanje prodaje; smanjenje zaliha; porast posjećenosti; organizacija aktivnosti ili događaja koji su unaprijedili timski rad; sticanje priznanja ili pohvale za uspješno odrađen konkretan projekt, zadatak ili posao; privlačenje novih klijenata, obnova ugovora s klijentom koji je možda želio otkazati saradnju i tako dalje).
Ovo ne znači da ćete iz CV-a izostaviti opis posla: dajte prednost postignućima, a odmah ispod postignuća ukratko nabrojite ključne informacije koje opisuju vašu radnu svakodnevicu.
 

Savjeti za one koji prvi put traže posao

  • Pogledate li na bilo koji oglas za posao, primijetit ćete kako poslodavci traže isključivo ljude koji imaju određenog iskustva iz područja za koje se prijavljuju. Diplomci koji izlaze s fakulteta najčešće nemaju nikakvog iskustva, a statistike pokazuju kako većina poslodavaca smatra kako tek diplomirani nisu spremni ući u poslovno okruženje. CV je vrlo važna stavka pri traženju zaposlenja, no ne znate kako ga 'pojačati' ukoliko nemate relevantnog radnog iskustva koje svi traže? Donosimo načina kako poboljšati CV, iako nikada niste radili.
  • #Skupljajte certifikate - Prostor u koji upisujete cerfitikate koje ste dobili najviše se preskače u pisanju CV-a. Iako možda mislite da nema smisla, certifikati su dobar način da se izdvojite iz mase. Odaberite područje koje vas zanima i počnite raditi na tome. Moguće je da ćete morati uložiti nešto novca u to, ali isplatiti će vam se. U bilo kojoj grani industrije možete pronaći certifikate koje možete završiti, a to će sigurno pomoći pri vašem zapošljavanju.
  • #Počnite volontirati - Volonterske poslove danas možete naći gotovo svagdje. Ako ne možete pronaći organizaciju za koju biste mogli volontirati, ne tražite dovoljno dobro. Odlična stvar kod volontiranja jest to što vam omogućava sticanje iskustva kroz brojne aktivnosti. Nekim organizacijama će trebati administrativna
  • #Postanite 'Freelancer' - Ko kaže da morate raditi osam sati dnevno da biste dobili iskustvo. Ako posjedujete vještinu koja je potrebna, potražite vlastite klijente i radite freelance posao. To možete primjerice ukoliko se bavite fotografijom, photoshopom, web dizajnom, dizajnom odjeće i brojnim drugim stvarima. Takav posao s vremenom bi se mogao pretvoriti u pravi biznis. Kompanije vole ljude koje imaju takvo iskustvo, zato jer to pokazuje da imate inicijativu, smisla za preduzetništvo, i spremni ste se nositi s odgovornosti.
  • #Naučite trenutno tražene vještine - Ukoliko nemate iskustva, možete to balansirati na način da razvijete vještine koje su trenutno tražene na tržištu rada. Znanje popularnih alata danas poput Salesforcea, Adobe Creative Suitea, Microsoft Officea i ostalih pojačati će Vaš CV. Ipak, znanje osnovnih stvari neće biti dovoljno, jer danas gotovo svako zna koristiti Word, ali ne znaju svi raditi u visoko kvalitetnim bazama podataka s Microsoft Accessom ili raditi komplicirane tablice u Excelu.

Kako napisati dobar CV

Cilj dobrog CV-ija je da vas dovede do razgovora za posao, a kako da to postignete ukoliko se na jedan oglas u prosjeku prijavi 500 kandidata. Pri tome se obavezno morate pitati šta od onog što navodite je poslodavcu zaista važno u kontekstu oglasa na koji se javljate, ili samoinicijativne ponude za radni angažman. Često to nije ono što je Vama najvažnije. Nemojte slati šablonske CV-ijeve, isti CV svim poslodavcima već ga prilagodite svakoj kompaniji, poslodavcu, oglasu na koji se javljate kako bi poslodavac zaista stekao dojam da želite raditi baš za njih! CV treba biti pregledan i jasno strukturiran, te jednim pogledom da se uoče kvalifikacije, radno iskustvo (obratite pažnju na razliku između radnog staža i iskustva) i na koji način vi baš odgovarate profilu kojeg poslodavac traži.
Koje podatke sadrži?

Osobni podaci
ime i prezime
datum i mjesto rođenja
bračno stanje,
broj djece (opcionalno) adresu,
telefonski broj/broj mobitela,
e-mail adresu
Podaci o školovanju
Fakultet: trajanje (od mjesec/godina do mjesec/godina), naziv ustanove, program/smjer
09/2001. – 02/2006.
Pravni fakultet
U podacima o školovanju također navodite informacije o dodatnim edukacijama, a koje možete izdvojiti u posebnoj kategoriji „dodatno školovanje/edukacija“. Pri tome navodite samo relevantnu edukaciju za posao i poslodavca kod kojeg se prijavljujete. Ako ste na primjer, završili kurs šivenja, upitno je koliko je to bitno Vašem potencijalnom poslodavcu ako se javljate na mjesto Administrativnog asistenta.
Srednja škola: trajanje (od mjesec/godina do mjesec/godina), naziv ustanove, program/smjer
09/2008. – 06/2012.
Elektrotehnička škola smjer: tehničar za električne strojeve
Osnovna škola: trajanje (od mjesec/godina do mjesec/godina), naziv ustanove, grad
09/1999. – 06/2007.
Zapamtite: Kandidati bez radnog iskustva navode podatke o osnovnoj školi, dok osobe s višegodišnjim radnim iskustvom ne navode osnovnu školu. Osim za osobe koje su osnovnu školu pohađale u inozemstvu. U tom slučaju navođenje podatka o osnovnoj školi može imati smisla, jer znači poznavanje dodatnog stranog jezika što može biti prednost.
Zapamtite: Trajanje određenog perioda se nikada ne pirikazuje datumom. Umjesto oblika 15.09.2004. – 15.10.2009. koristite oblik mjesec/godina: 09/2004. – 10/2009. Kako bi Vam CV bio usklađen, pratite jedan format datuma, s tim da veliki broj poslodavaca preferira tabelarni prikaz zbog lakšeg pregleda velikog broja pristiglih CV-jeva.
Radno iskustvo
Danas se većinom koristi tzv. američki oblik životopisa koji radno iskustvo prikazuje hronološki unazad. To znači da počinjete sa sadašnjom pozicijom i prikazujete sva radna iskustva u obrnutom redoslijedu. Ako ste nezaposleni, započnite sa zadnjom pozicijom na kojoj ste radili. Radno iskustvo mora biti prikazano na način da poslodavac jednim pogledom može pronaći informacije o preduzeću(naziv preduzeća), informacije o trajanju zaposlenja (mjesec/godina – mjesec/godina), informacije o radnom mjestu(naziv radnog mjesta) i informacije o zadacima koje ste obavljali na tom radnom mjestu. Zapamtite: Zadaci na radnom mjestu opisuju se u tezama, a ne u narativnom stilu:
Narativni stil koji trebate izbjegavati:
Bila sam zadužena za koordinaciju marketinških aktivnosti.
Bio sam odgovoran za izradu izvještaja krajem mjeseca.
Kako se prikazuje opis radnog mjesta ispravno:
koordinacija marketinških aktivnosti sa sjedištem.
izrada mjesečnih izvještaja.
Zapamtite: Ako nemate još mnogo radnog iskustva, pod radnim iskustvom obavezno navodite i rad koji nije bio prijavljen te rad tokom studija, kao i volonterski angažman.
Znanje jezika
Prikazivanje nivoa znanja stranog jezika prema ZEROJ-u
Znanje jezika možete prikazati na razne načine. Danas je popularno koristiti Zajednički europski referentni okvir za jezike (ZEROJ). Prema njemu svoje znanje jezika ocjenjujete s 5 kategorija: jezičke strukture, čitanje, pisanje, slušanje i govor. Nivo znanja se dijeli na 6 stupnjeva: A1, A2, B1, B2, C1 i C2. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu prikazivanja svog znanja stranog jezika, imajte na umu da nije potrebno koristi tablicu koja je sadržana u template-u Europass životopisa. Ta tablica na dnu sadrži i opis pojedinih stupnjeva. To je nepotrebna informacija jer poslodavci znaju šta znače pojedini nivoi.
Zapamtite: Poznavanje stranog jezika se može jako lako testirati. Zato je važno da svoje znanje ocijenite što realnije. S druge strane nemojte otići u krajnost i ukloniti strani jezik iz CV-a zato što ste ga učili samo nekoliko godina u školi i zato što ga niste usavršili.
Znanje rada na računaru
Za prikazivanje znanja rada na računaru, vrijedi slično pravilo kao i kod poznavanja stranih jezika: lako se provjeri. Dapače, poslodavci često provode test rada u određenom programu na licu mjesta. Stoga radije navedite da raspolažete osnovnim znanjem rada u Excelu, nego da na testiranju dobijete zadatke koje ne možete riješiti.
Navođenje hobija i interesa
Mnogi navode u svom životopisu svoje hobije i interese. Taj je dio stvar osobne preferencije. Ukoliko želite navesti podatke o svojim hobijima i interesima, vodite se time da su od interesa za poslodavca Format životopisa Najčešće korišten format Europass je uveden kako bi prije svega tražioci posla u Europskoj uniji imali ujednačen format CV-ija, ali svakako da postoji veliki broj formata dostupnih na internetu, tako da ovisno o količini radnog iskustva i kvalifikacija kandidati trebaju sami odabrati format, ili slijediti već preporučeni format od strane poslodavca.